Translate

vineri, 27 ianuarie 2023

Ziua asiatică

 


Pe 22 ianuarie, a început noul an chinezesc! Anul  2023, este anul iepurelui de apă. Iepurele îndeamnă la prudență. Te sfătuieşte să aştepţi anul următor. Anul acesta este an de economie, de prudenţă, de cumpătare. Pentru că iepurele ştie cum să se descurce şi cum să se plieze. E un animal norocos. Iepurele vine şi protejează casa şi familia şi are un rol important în toată comunitatea noastră şi are o viaţă socială foarte bogată.

În 2023, Iepurele ne îndeamnă să fim atenţi cu tot ce avem şi să ne organizăm bine la locul de muncă, să ne protejăm interesele şi finanţele pentru a ne putea păstra câştigurile.



"Anul Nou Chinezesc (春节 - Chūn Jié) este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit Chūn Jié.

Originea sărbătorii este veche de secole și este înconjurată de mai multe legende și obiceiuri. În vechime, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau despre cum s-au purtat și în ce au crezut mai mult în anul trecut." Sursă: Wikipedia


Pentru că suntem fascinați de cultura  și gastronomia asiatiacă, din când în când,  citim despre tradiții , obiceiuri, din zona asiatică,mergem la un restaurant cu mâncare japoneză, coreeană sau chinezească,gătim mâncare asiatică, ne uităm la filme asiatice...

Azi, pentru că zi de post, am gătit, măncare asiatică: pachețele de primăvară cu legume, orez cu morcov, legume asiatice cu sos in wok, toufu prăjit cu semințe negre și albe de susan...






Săptămâna trecută, am cumparat de la Lidl, fortune cookies, fursecuri cu răvaș pentru intămpinare noul an chinezesc!

Pentru mine, acestea au fost mesajele pentru noul an!

Câteva seri la rând, m-am uita cu soțul meu la filmul ;"The Makanai: Cooking For the Maiko House",pe Netflix,  un fel pentru adolescente, despre prietenie, ajutor, a face fiecare ceea ce ii este menit și despre ...gătit!
Tot pe Netflix, un film despre mâncarea asiatică, "Street Food : Asia"( gătitul este una din pasiunile mele!)

Tot din zona asiatică, în decembrie am fost cu fiica mea, Maria, care este elevă la filo-japoneză, la un curs despre  cum se fac păpușile Daruma (o păpușă Daruma este o păpușă tradițională japoneză goală, rotundă, modelată după Bodhidharma, fondatorul tradiției zen a budismului. Aceste păpuși, deși sunt de obicei roșii și înfățișează un bărbat cu barbă, variază foarte mult ca culoare și design, în funcție de regiune și artist.) Apariția darumei este o poveste unică și sumbră. Budismul Zen este un stil de budism care pune accent pe meditație și se spune că Bodhidharma a meditat timp de nouă ani drept până când membrele și picioarele lui s-au atrofiat și au căzut. Așa a căpătat forma actuală păpușa japoneză daruma, cu cap și corp fără membre.

Păpușile Daruma sunt de obicei pictate cu kanji aurii pe roșu sub ochi. Acest kanji se pronunță fuku-iri (aduce noroc). De asemenea, fața păpușii este concepută cu trăsături simbolice a două animale mitice japoneze: macaraua și țestoasa. Aspectul macaralei este asociat cu credința că macaralele aduc noroc și sănătate, deoarece se crede că trăiesc o mie de ani. Același lucru se poate spune despre țestoase, care pot trăi sute de ani. De asemenea, se spune că oferă protecție.Semnificația actuală a lui Daruma servește ca o amintire a autosuficienței, a atenției și a disciplinei.






Bodhidharma a fondat școala de budism Chan/Zen care promovează autodisciplina. Practica achiziționării și folosirii unei daruma este mai puțin despre exprimarea unei dorințe și mai mult despre a avea un talisman care acționează ca un reamintire a propriilor scopuri de viață. Desenul în ochiul darumei nu este o dorință; este o promisiune pentru tine că îți vei urma ambiția și îți vei atinge obiectivul, indiferent de obstacolele și capcanele care pot apărea pe măsură ce îți continui călătoria.

Nanakorobi yaoki, tradus de obicei prin „cădere de șapte ori, ridică-te de opt”, este o expresie populară legată frecvent de conceptul de daruma. Daruma este un semn de rezistență și menținere a drumului. Ai un scop și ești tentat să-l abandonezi, dar a avea daruma pe raft este o reamintire continuă a ceea ce ți-ai dorit inițial - de ce ți-ai făcut acel angajament în primul rând."

Sursă:https://www.outlookindia.com/outlooktraveller/explore/story/71988/daruma-doll-a-japanese-ritual-to-manifest-a-goal

Și prima noastră ieșire la restaurant, pe anul acesta, a fost la Sushi Terra!

Mâncare bună, atmosferă frumoasă, un sushi fantastic, ospătari amabili și bucuria de a fi , toti 4, impreună, a făcut ca a cea zi să fie o amintire frumoasă!





Faceți lucruri împreună, bucurați-vă de cei apropiați, gustați din toate ale lumii, fiți deschiși, curioși...
Zi cu bucurie, oameni frumoși!














4 comentarii:

  1. Foarte intersantă postarea. Recunosc că știu puțin spre deloc despre istoria, obiceiurile și tradițiile din Asia.
    Cu mâncărurile...mă cunoști. O fasole nu făceai și tu. :))) Glumesc, firește. Dar, rămân la mâncărurile tradiționale. :P
    Sunteți foarte frumoși împreună. Mi-e tare drag de voi! Domnul să vă înmulțească bucuriile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajută!
    Mă bucur că am putut scrie despre ceva interesant...
    A fi împreună e atât de rar, de aceea, bucuria e și mai mare!
    Mulțumesc frumos!
    Zi cu binecuvântări!
    Te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  3. subscriu la ce a scris Daniela, e tare interesantă și în același timp fascinantă cultura japoneză, sînt de părere că e bine să cunoaștem istoria, cultura, tradițiile și religia și a altor popoare, așa îi putem înțelege și de ce nu, aprecia mai bine. mulțumiri pentru postare
    pace și bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc frumos!
    Sunt multe lucruri fascinante în lumea aceasta, de aceea, să nu ne limităm a cunoaște doar lucruri din vecinătatea noastră.
    Weekend cu frumos și tihnă!

    RăspundețiȘtergere

Miercurea fără cuvinte- primăvara mea!

  Miercurea fără cuvinte este găzduită de Carmen, https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/  ! Happy WW!