Translate

duminică, 27 octombrie 2024

Pildă

 Pilda ceștilor - de citit și discutat cu preadolescenții din viața noastră!



„Un grup de oameni de succes, aflați în vârful carierei, toți cu joburi și posturi de vis, mașini și case, au vizitat un fost profesor universitar. Discuția s-a îndreptat treptat către cât de stresantă și epuizantă este viața de zi cu zi.


Profesorul i-a întrebat dacă vor să bea o cafea bună și s-a întors din bucătărie cu o oală mare plină de cafea și multe căni. 

Unele erau din porțelan fin, altele din sticlă, altele din plastic, altele cu aspect normal, altele foarte delicate și scumpe, altele cu inserții aurii, altele cu vârfuri ciobite și le-a cerut fiecăruia să se ajute singur.

Când toată lumea avea o ceașcă de cafea în mână, profesorul le-a spus: 

- Dacă ați observat, fiecare a pus cafea într-o ceașcă scumpă și subțire, lăsând pe masă ceștile simple și ieftine, goale. E normal să vrei ceea ce este mai bun în viață, dar tocmai aceasta este sursa problemelor și stresului pe care le ai în fiecare zi.

Indiferent ce ceașcă alegeți, cafeaua are același gust. Cana nu adaugă nicio calitate cafelei. În cele mai multe cazuri pur și simplu îl face mai scump sau în alte cazuri nu putem vedea ce este cu adevărat înăuntru. 

Ce îți doreai cu adevărat era cafeaua, nu ceașca și totuși ai ales inconștient cele mai bune și mai scumpe cești. Și apoi ai început să te uiți la ceașca celuilalt crezând că este mai frumoasă decât a ta.

Viața este ca o cafea bună: munca, banii, cariera, mașina, casa, hainele, poziția în societate sunt ceștile. Pur și simplu ne ajută să ne trăim viața, dar nu sunt VIAȚA. 

Hainele pe care le avem, poziția în societate și banii nu înseamnă viața. 

Doar ne ajută să trăim viața. Nu definesc ce înseamnă viața. Dimpotrivă, majoritatea oamenilor care au mult îi invidiază pe cei care au mai mult și nu se bucură de ceea ce au.

Uneori, concentrându-ne doar pe ceașcă, uităm să ne bucurăm de cafea.

Bucurați-vă de cafea, nu de cești! 

Cei mai fericiți oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. 

Cei mai fericiți oameni știu să profite la maximum de ceea ce au, acolo unde îl au, în momentul prezent. Ei fac viața frumoasă.”


Sursă necunoscută!

2 comentarii:

  1. Imi placuse povestea si mi-a placut recitirea ei.
    Si recent am aflat ceva despre inventatorul espressorului modern
    https://adevarul.ro/stiri-locale/timisoara/povestea-lui-francesco-illy-inventatorul-1787305.html
    Chiar nu conteaza in ce imi beau cafeaua. Insa ar fi bine sa fie la ibric...
    Seara buna si o saptamana usoara!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Suzana!
      Sună bine, cafea la ibric!
      Să ai o săptămână cu pace și bucurie!🤗😘

      Ștergere

"Anul Nou care n-a fost"

Am fost , vineri, să văd filmul :"Anul Nou care n-a fost". Am  fost la un cinema vechi, de cartier. Am crezut că mă întorc, real, ...