Translate

vineri, 10 februarie 2023

Iubește-te!


“Iubirea nu este ceva ce dăruim sau primim; este ceva pe care îl cultivăm și îl creștem. O conexiune poate fi cultivată între doi oameni când există în interiorul fiecăruia dintre ei – putem să îi iubim pe ceilalți doar la fel de mult pe cât ne iubim pe noi înșine."
Brene Brown

Și auzim ,deseori, să  ne iubim...Și unii, cred că a te iubi e  o formă de egoism!
Dar , cum să-l poți iubi pe celălalt, dacă pe tine nu te poți iubi! Nu te poți asuma cu toate ale tale? 
Celălalt așteaptă să fie iubit, să-i dai atenția ta plină de dragoste, să împartă cu tine și nu cu altcineva, pasiunile, visele, gândurile...Cum poți să faci asta, dacă tu, deși ai așteptări la fel de mari de la celălalt, nu te poți iubi?!

Și , oare, ce înseamnă să te iubești?
E interesant că atunci când vrem să-i arătăm cuiva că ne este drag, facem tot felul de lucruri, care îi aduc bucurie.
Iubirea este ceva viu!

"Înainte de orice iubirea înseamnă…acțiune. Înseamnă mișcare, activități, fapte, vorbe. Așa cum ai face pentru ”altul” diverse lucruri fă și pentru tine: mișcare, sport, participă la evenimente, călătorește. Ia-te de mână și du-te la plimbare. Ai auzit expresia: ”știu că mă iubești dar uneori am nevoie să o aud?” E valabilă și pentru tine! Bucură-te atunci când îți iese ceva, felicită-te, meriți. În fond a fost munca și efortul TĂU!

Iubirea înseamnă interes, atenție, îngrijire. Adică pur și simplu să te intereseze de propria persoană. Părul neîngrijit, baia săptămânală, hainele ponosite și aruncate aiurea pe tine nu-ți sunt de folos. Nu ți-ai lăsa copilul, partenerul sau părintele să iasă neîngrijit pe stradă. Tu de ce o faci? Interesul pentru sine înseamnă igienă, curățenie, atenție la imagine.

Iubirea de sine înseamnă grija pentru corp și sănătate. Du-te la doctor, fă-ți analizele și vezi cum stai cu ”inventarul”. Ai probleme de sănătate? Ocupă-te de ele. Tu nu ești corpul tău dar….atât timp cât ai acest corp ar fi bine să-l respecți/îngrijești ca atare. Cum îl servești pe el așa te va servi și el pe tine.

Iubirea de sine înseamnă respect. Pentru tine și pentru ceilalți.  Dacă tu nu te respecți cine ai vrea să o facă în locul tău. Ceilalți îți fac ceea ce tu le permiți să-ți facă. De ce crezi că ”puterea de a spune NU” este una dintre temele cel mai mult discutate în psihologie? A spune NU înseamnă respect de sine, măsură, limită, protecție. Atunci când simți că ceva nu este în regulă cu/pentru tine spune simplu: NU. Apără-te, respectă-te, protejează-te!

Iubirea de sine înseamnă bunăstare, confort, înseamnă micile plăceri ale vieții. Nu arunca cu banii pe obiecte nefolositoare doar ca să îți umpli golurile emoționale. Nu-ți cumpăra o mașină prea mare, ultimul model de telefon și haine în fiecare zi. Cele mai bune lucruri sunt cele pe care ți le poți permite fără să-ți vinzi sufletul, timpul, sănătatea și viața. Micile plăceri ale vieții (un ceai, o cafea, 30 minute de pauză și relaxare, o baie fierbinte, o excursie) sunt de multe ori combustibilul care ne duce mai departe.

Iubirea de sine înseamnă ordine și disciplină. Cum este înăuntrul tău este și în afara ta și…viceversa. Fă-ți curat în casă și în viață, în lucruri și în relații. Câteodată este necesar să te desparți de obiecte, persoane, relații. Capacitatea de a te putea opri, de a te putea despărți de ceea ce te sufocă, te încarcă, este dovada puterii tale reale. Dă drumul! Nu aparții nimănui și nimeni nu-ți aparține! Iubirea este libertate, nu posesiune, nu teamă și nu dependență!

Tu nu ești doar corpul sau obiectele tale. Ești o ființă complexă, cu minte, suflet și spirit. Iubirea de sine înseamnă să te ocupi de aceste părți ale tale. Înseamnă tot atâtea surse de bucurie, împlinire, pace și liniște. Călătorește, citește, mergi la muzee, concerte, spectacole, filarmonică. Descoperă, experimentează, simte. Există yoga, meditație, spiritualitate – nenumărate surse de inspirație și revelație."

Sursă : Psihologul tău.net



„Ai în tine mai multă dragoste decât ai putea înțelege vreodată.”

Rumi



Iubiți și lăsați-vă iubiți, oameni frumoși!

Un comentariu:

  1. Izvorul iubirii este unul singur. Din acel izvor ne luăm și noi iubirea.
    Și trebuie să iubim exact cum ne iubește El, cu adevărat. Chiar de suntem păcătoși, iubirea Lui nu se împuținează față de noi. Doar atât să facem și noi: Să-I cerem iertare și să nu mai păcătuim.
    Domnul să ne ajute să putem iubi cu adevărat: pe noi înșine, pe aproapele nostru, dar și pe vrăjmași.
    Pentru noi creștinii, a iubi înseamnă să ne dorim ca cel de lângă noi să-L cunoască pe Dumnezeu și să se mântuiască în aceeași măsură în care ne-o dorim pentru noi înșine.

    RăspundețiȘtergere

Parcul Cișmigiu- glicinia

  Weekend minunat, oameni frumoși!