Translate

vineri, 17 februarie 2023

O zi a verzei și a bunătății spontane...


"Datând de cel puțin 6000 de ani, varza este o legumă care are origini în Asia și Marea Mediterană și acționează ca un aliment de bază pentru alimente din multe culturi diferite. Ușor de cultivat și cu multe soiuri, varza oferă o opțiune consistentă pentru depozitarea alimentelor pe timpul iernii, în special în pivnițe de rădăcină, motiv pentru care poate fi bine folosită în locurile reci și întunecate.

Varza vine în câteva soiuri, inclusiv varză verde, violetă, roșie și Napa. Deși seamănă foarte mult cu salata verde, varza nu este deloc legată de salată. Face parte din familia cruciferelor, varza este o verișoară cu alte legume, inclusiv broccoli, conopida și delicioasa varză de Bruxelles.

  • Varza este sănătoasă din punct de vedere nutrițional, oferind beneficii pentru sănătate precum fibre, fier, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, calciu, mangan și multe altele.

  • Varza este un aliment cu conținut scăzut de calorii, care poate fi mâncat de oricine. "

  • Sursă: https://www.daysoftheyear.com/days/national-cabbage-day/

  •  Aici, găsiți multe retete cu varză: https://cookpad.com/ro/search/varz%C4%83

  • In compozitia sa, varza are mari cantităti de apa, dar și tonice precum proteine, glucide, vitamine, A, B1, B2, B6, B9, C, E, K, și  săruri  minerale ca fosfor, sodium, calciu fier, iod, cobalt.

    In plus, varza rosie, care are efecte depurative si o valoare nutritiva mai mare decăt cea alba, conține resveratrol, o minune de antioxidant, de fapt, cel mai puternic cunoscut până acum.

    Varza alba, sortimentul cel mai des folosit la noi, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic si antianemic."( sursă Ziare.ro)




Tot pe 17 februarie, Ziua Bunătății spontane

Ziua Bunătăţii Spontane a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi s-a gândit ce bine ar fi, dacă măcar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu alţii, fără să aştepte răsplată.

 Și avem, in Biblie, un exemplu demn de urmat,  in pilda  bunului samaritean:
„Iar un samaritean, mergând pe cale, a venit la el si, 
văzându-l, i s-a făcut mila și apropiindu-se, i-a legat răni­le, turnând peste ele untdelemn si vin si punându-l pe do­bitocul său, l-a dus la o casa de oaspeți și a purtat grijă de el. și a doua zi, scotând doi dinari, i-a dat gazdei si i-a zis: ai grija de el și de vei mai cheltui, eu, cand mă voi intoarce, îți voi da” (Luca 10, 33-35)





 

„Prea des subestimăm puterea unei atingeri, a unui zâmbet, a unei vorbe bune, a unei urechi care ascultă cu atenţie, a unui compliment sincer, sau a celui mai mic act de caritate, toate acestea având potenţialul de a da o nouă direcţie vieţii” 
Leo Buscaglia

Fiți buni și faceți binele!
Nici un gest de bunătate, oricât de mic, nu trece neobservat!





4 comentarii:

  1. "Oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla."
    (Sfântul Paisie Aghioritul)

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci, să fim precum îngerii !
    Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să ne rugăm lui Dumnezeu, care este Domnul milei și al îndurărilor desăvârșite să picure și în inimile noastre darul de a transmite bucurie și veselie!

      Ștergere
    2. O seară binecuvântată și ție, draga mea!

      Ștergere

Decorațiuni pentru sărbătorile Pascale

Îmi place să "meșteresc" ceva, pentru fiecare anotimp sau sărbătoare.  Pentru sărbătorile Pascale,obișnuiesc să fac câteva podoabe...