Translate

miercuri, 1 februarie 2023

Februarie - ZICI, Ziua Internațională a cititului Impreună

 Numele lunii februarie (latină: Februarius, februum = mijloc de purificare, ofrandă, obiect folosit la ritualul purificării) - legat de ritualul curățirii ce se făcea anual la 15 februarie. Această lună era închinată zeului împărăției subpământene Februs.

Grecii numeau luna februarie Anthesterion. În România, luna februarie, popular, se numește Făurar.

Februarie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Martie și Noiembrie într-un an obișnuit și ca August într-un an bisect.

  • La 1 februarie se sărbătorește Trif cel Nebun (Trifonul), patronul omizilor, al tuturor insectelor periculoase pentru recolte (lăcuste în special). Ziua lui Trif trebuie ținută ca să nu se înmulțească omizile care distrug livezile. Livezile și grădinile se stropesc cu agheasmă, femeile dau de pomană câte o strachină de mălai sperând că acestea vor mânca mălaiul și vor salva culturile.
  • La 10 februarie se sărbătorește Sfântul Haralambie, care ținea ciuma legată cu un lanț iar când oamenii își pierdeau credința sau se înmulțeau prea mult, îi dădea drumul pe pământ. Dacă în ziua aceea era vreme urâtă sau ploua, se credea că va ploua încă alte 40 de zile.
Sursă: Wikipedia

Februarie la Brașov( imagine preluată de pe net):


Datini populare

La Sfântul Trifon, podgorenii fac sfeştanii la vii şi afumă cu tămâie viţele şi pomii, ca să fie anul roditor. La Sfântul Toader se gonesc caii şi fetele se spală de dimineaţă la cap cu iarbă de mare ca să le crească părul yicând: „Sfinte Toadere dă coadele cailor în capul fetelor”. La Sfântul Haralambie se face colivă şi se păstrează, fiind bună pentru a se feri păsările de molimă.


1 februarie Ziua Internațională a cititului impreună


"Miercuri, 1 februarie, LitWorld se alătură milioanelor de cititori, scriitori și povestitori din întreaga lume pentru a sărbători a 14-a Ziua Mondială a Citirii cu Tare Tare ® : o sărbătoare globală fondată de LitWorld în 2010 pentru a onora puterea lecturii cu voce tare și pentru a susține pentru alfabetizare ca drept fundamental al omului.
Ziua Mondială a Citirii cu Tare Tare ne aduce împreună pentru a sărbători impactul unic al împărtășirii poveștilor"
Aici, găsiti lecturi cu voce tare:https://www.litworld.org/virtualreadalouds



 



"Ce se inâmplă in primii ani de viață influențează semnificativ tot parcursul vieții unui om, stabilind fie o bază solidă, fie una fragilă pentru ceea ce urmează.

Cititul cu voce tare aduce beneficii semnificative pentru copilul mic și ajută in dezvoltarea sa ulterioară la nivel emoțional, psihic și cognitiv.

 Pe lângă consolidarea legăturii dintre părinte si copil, cititul ii imbunătațește copilului capacitatea de ascultare, ii imbogățește vocabularul, ii îmbunățește capacitatea de a invăța să citească si, foarte important, ii dezvoltă dragostea pentru lectura.

Copiii iși doresc întreaga atenție a părinților, nedivizata si neântreruptă de niciun alt stimul extern.

Cititul cu voce tare este despre apropierea dintre părinte si copil; in timpul lecturii ei stau apropiati, isi zâmbesc, fac schimb de priviri (mirate, incântate, curioase, in funcție de intâmplările citite in poveste), isi șoptesc, se incurajează sau râd in hohote.

Cititul cu voce tare poate deveni un moment mai incitant decât orice emisiune TV sau desene animate, deoarece copiii beneficiază de un povestitor “live”, adică părintele care ii citește cu intonație, cu mimica si gesturi, care ii interpretează personalizat textul lecturii, care se poate opri oricând pentru a da explicații, lămuriri sau pentru a da un alt curs povestii alături de copilul sau.

 Copilul căruia i s-a citit cu voce tare acumulează beneficii importante:

              Cititul cu voce tare ii ajuta pe copii sa dobandească competente lingvistice timpurii:

  • Isi dezvolta vocabularul - lectura cărților ii expune pe copiii la expresii si cuvinte care nu sunt usual folosite, limbajul folosit in povesti este mai descriptiv si mai formal din punct de vedere gramatical. Copiii aud cele mai multe cuvinte in conversații. Dar e important sa audă si limbajul utilizat in cărți, mult mai bogat si mai expresiv decât in limbajul de zi cu zi, mai complex si mai sofisticat.
  • Ii pregătește sa citească  si să scrie – lectura ii familiarizează pe copii cu forma literelor, intelesul cuvitelor si al expresiilor, pozitionarea lor in pagina, aliniament, topica astfel incat le va fi mult mai usor si mai firesc sa invete sa scrie si sa citeasca;
  • Ii ajută să se exprime mai ușor si mai fluent;
  •   Cititul cu voce tare ii ajuta pe copii să isi dezvolte si sa iși imbunătățească competențe cognitive:
  • Le dezvolta capacitatea de memorare și atenție. Se știe doar ca un copil mic stă locului cu greu. O poveste citită cu voce tare, cu intonație și eventual ceva mimică, ii va capta atenția cu totul și va fi numai ochi și urechi la momentul pe care i-l oferiți.
       Cititul ii stimulează și ii imbunătățește de asemenea și memoria.
       Le dezvoltă imaginația  și creativitatea. Provocați-i in timpul lecturii sau după ce ați terminat de citit la o  discuție: “Tu ce ai fi făcut in locul Prințului/Prințesei?” și veți vedea câte scenarii diferite si interesante vor tese pe marginea subiectului. Ascultați-i si intrați si voi ca părinți in acest joc. Un copil creativ e un copil mai deștept. Cititul cu voce tare ii ajută pe copii să iși dezvolte și să iși imbunătățească competențe afective:
  • Cărțile sunt mari profesori pentru înțelegerea diferitelor emoții, cum ar fi tristețe, teama, furie, sau bucurie.
  • Lectura ii ajută pe copii să se confrunte si sa depășească situații dificile sau neconfortabile. De exemplu, daca a existat o situație conflictuală intre el și un alt copil, ii va fi mai ușor sa discute despre acest incident daca ii citești o lectură cu un conflict similar. Stârniți un dialog,in care il intrebați: “Tu cum ai fi făcut? De ce crezi că s-a intamplat așa? Cum crezi ca e mai bine?”.
  • Sau  dacă ii spui unui copil să-și facă ordine la el in camera, probabil ca pe o ureche ii va intra mesajul si  pe alta ii va ieși. Dar daca ii veți citi o poveste in care un personaj nu iși face ordine in camera, puteți lega mult mai ușor  o discuție pe aceasta temă: “Crezi ca e bine ca iși lasă jucăriile abandonate, “De ce nu strânge jucăriile?”, “Poate are nevoie de ajutor?”, Tu cum ai proceda?”.
  • Dialogul pe teme mai puțin confortabile, abordat prin prisma unor personaje de poveste dezinhiba si intărește legătura de incredere intre copil si părinte.
  • Cititul cu voce tare ii ajuta pe copii sa isi dezvolte si sa isi imbunătățească competențe comportamentale
  • Le impulsionează curiozitatea
  • Vor dori să descopere și mai multe aventuri, intâmplări, situații, iar când vor crește și vor invăța sa citească singuri, vor fi pasionați indârjiți ai lecturii. Vor citi cărți din diverse domenii și iși vor imbogăți cultura generală.
  • Ii motivează
  • Intâmplările si situațiile intâlnite in povești sunt de multe ori pilde de comportment pentru copii. Ei pot lua aminte si pot deveni mai curajosi, mai increzători in propriile forțe sau mai ordonați, mai disciplinați.
  • Citirea cu voce tare ii ajuta pe copii sa dezvolte asocieri pozitive cu cartile si lectura:Un copil caruia i s-a citit in copilaria mica, va iubi necondiționat cărțile toata viața sa. 
  • Citindu-i cu voce tare  zi de zi ii oferi copilului tau amintiri de neprețuit de care isi va aminti cu bucurie de-a lungul timpului. Citește-i copilului tău! E unul din cele mai prețioase daruri pe care i le poți oferi."(text preluat)

Citiți, citiți cu voce tare copiiilor, adolescenților, chiar și adulților!
Vocea e o unealtă atât de importantă in conexiunea cu sine și cu ceilalți!
Dacă vă e de folos:  Autor, Read-Aloud Handbook (Penguin Books, 1979)/Manualul Lecturii cu Voce Tare (Editura Litera, 2022).


„Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești.“    
Jack Canfield 
Câteva fotografii din perioada de voluntariat în educație: 





„Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești.“    
Jack Canfield 

5 comentarii:

  1. Mai spune s-aducă şi ceaiul,
    Şi vino şi tu mai aproape, -
    Citeşte-mi ceva de la poluri,
    Şi ningă.. zăpada ne-ngroape.

    Ce cald e aicea la tine,
    Şi toate din casă mi-s sfinte, -
    Te uită cum ninge decembre..
    Nu râde.. citeşte nainte.
    (George Bacovia)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa postarea Lili. Mi-ar place sa ne impartasesti mai multe din experienta ta ca voluntar in educatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu drag, Ioana!
    Mă gândesc serios, să revin la școală, după o pauză de câteva luni, din cauza sănătății!
    Voi face postări cu atelierele pe care le fac.
    Voluntariatul mi-a adus multă bucurie, impliniri și intâlniri cu oameni extraordinari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult! Postarile tale mi-ar fi de un real folos in activitatea cu copii de la biserica. Sanatate multa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere

Legile iubirii

"Legea 1 Felul cum îl vedem pe Dumnezeu este o reflecție a felului cum ne vedem pe noi înșine. Dacă Dumnezeu aduce în minte mai mult fr...