Beneficiile cititului:
- stimulează activitatea cerebrală
- reduce stresul(persoanele care au citit timp de doar șase minute au prezentat un ritm cardiac mai lent, mai puțină tensiune musculară și niveluri reduse de stres. )
- îmbogățește vocabularul
- cărțile teoretice și practice îmbogățesc cunoașterea
- stimulează memoria(creierul nostru procesează mental cuvintele citite ca și cum noi înșine le-am fi scris.)
- stimularea gândirii analitice(cititul, în general, te face mai inteligent și te menține ager pe măsură ce îmbătrânești)
- îmbunătățirea concentrării (două dintre zonele cerebrale care sunt stimulate în timpul cititului sunt aceleași în care au loc activitățile de concentrare, atenție, planificare și luare a deciziilor. Deoarece lectura stimulează zonele responsabile de concentrare, iar cititul le menține „în formă”, capacitatea de concentrare este superioară față de cea a persoanelor care nu citesc deloc.)
- calitatea somnului (lectura unei cărți în pat înainte de a adormi îmbunătățește calitatea somnului)
- sursă accesibilă de divertisment
- stimularea fericirii
- dezvolta capacitatea de a socializa
- cititul previne demența și alte boli neurologice
- lectura are un efect calmant
- cititul mărește plasticitatea creierului
Plasticitatea creierului (neuroplasticitatea) reprezintă capacitatea acestuia de a-și modifica structura internă, de a reorganiza căile neuronale, pentru a memora și prelucra noi categorii de informație.
S-a constatat că dacă citim cărți de genuri diferite și din domenii diferite plasticitatea creierului nostru se mărește și astfel suntem mult mai capabili să învățăm lucruri noi și să dobândim noi abilități. Din același motiv e bine să realizăm și activități cât mai diferite: de la mersul pe bicicletă la pictură, de la muzică la reparatul mașinii, de la studiul fizicii cuantice la învățarea unei limbi străine. Chiar dacă nu devenim experți în aceste domenii, totuși aceasta ne va ajuta în viață în moduri uneori surprinzătoare și ne va dezvolta.
- cititul imbogățește capacitatea de exprimare
- este o metodă bună de dezvoltare personală
- poate fi un hobby avantajos
- îți crește stima de sine
- devii mult mai empatic
- te motivează
- nu exista efecte secundare ale lumii digitale
- ai de unde alege
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu