Translate

luni, 29 iulie 2024

Călători in Bulgaria(4)

Biserica Sf 40 de mucenici ( martiri)



















Biserica Sf. 40 de martiri!

"Biserica „Sf. 40 de martiri” este legată de o serie de evenimente din istoria recentă a Bulgariei, dintre care cel mai important este declararea independenței sale la 22 septembrie 1908. 

Biserica "Sf. 40 de mucenici” a fost construită și pictată la solicitarea regelui bulgar Ivan Assen al II-lea, în cinstea marii sale victorii asupra despotului epirului Teodor Comnen, în anul 1230. La mijlocul sec. al XIII-lea, mănăstirea regală „Marea Lavră” a fost creată în jurul templului. Renumita biserică din V. Tărnovo este centrul mai multor evenimente importante. Adăpostește unele dintre cele mai emblematice monumente ale memoriei istorice bulgare - coloanele Hanului Omurtag (815-831) și ale țarului Ivan Asen al II-lea cu celebrele inscripții pe ele. O coloană a fost folosită și de pe vremea lui Khan Krum (803–814). În cadrul cercetărilor arheologice efectuate în complexul mănăstiresc, au fost descoperite mormintele unor personalități marcante din Evul Mediu. Cel mai mare interes dintre ei este cel al regelui bulgar Kaloyan, care a murit în timpul asediului Salonicului din 1207.

De asemenea, biserica adăpostește mormintele unuia dintre cei mai mari regi bulgari, Ivan Asen al II-lea și soției sale Anna-Maria. În biserică au fost păstrate moaștele Sfântului Ilarion de Muglen. Aici se afla si mormantul Sf. Sava Srabski. Lucrarea vieții sale a fost înființarea Arhiepiscopiei Sârbe independente (1219). Ulterior, moaștele sale au fost transferate în Serbia, dar mormântul său este încă obiect de pelerinaj."

Intrarea costă 4 leva.

2 comentarii:

Suport de lumânare tomnatic

 Îmi place să aduc , puțin  din culorile toamnei în casă!  Ador să reciclez, să fac decorațiuni handmade! Pentru acest mic proiect,  am folo...