"Timpul este intervalul dintre chemarea lui Dumnezeu și răspunsul nostru." Dumitru Stăniloaie
Translate
miercuri, 31 iulie 2024
Gând
Nimeni nu are o viață perfectă. Unora le lipsește sănătatea, altora le lipsesc banii. Unora le lipsește iubirea și atenția, unii și-ar dori un umăr pe care să plângă, alții și-ar dori o încurajare. Unora le este frică, altora le este greu. Unii se simt părăsiți, singuri sau uitați, alții se simt descurajați sau trădați. Nu știi niciodată prin ce trece un om. Chiar dacă zâmbește, în sufletul său poate se ascund multe lacrimi. Așa că... ar trebui să fim mai buni unii cu ceilalți. Să mângâiem, în loc să lovim. Să înțelegem, în loc să criticăm. Să sprijinim, în loc să judecăm.
Miercurea fără cuvinte - cascada și canionul Hotnitsa, Bulgaria
marți, 30 iulie 2024
Vacanța _ un timp pentru educație
Să punem început bun, în fiecare zi!
Trebuie să fac mișcare si chiar îmi place să mă plimb cu bicicleta.
Duminică, seară, am făcut o plimbare, scurtă, cu Daniela și Cristian.
Ieri dimineață, am reușit să-l conving pe soțul meu, să ieșim. Îmi doresc să reușesc să ies în fiecare zi, măcar jumătate de oră. Cel mai mult îmi place să mă plimb diminețile, când este răcoare și nu este circulație.
Ieri, am început să-i arăt fiicei mele ,cum se lucrează cu mașina de cusut, cum se croiește, cum să-și facă un șablon.
Deși nu pare prea greu, pentru cei nefamiliarizați cu croitoria, învățarea se face încet, cu repetiții.
Primul proiect: o traistă din peticele (patchwork)!
"Ajută copilul să evolueze cu grijă, pace şi iubire."
Maria Montessori
***
Învață limbajul de cusut(1)
Poate părea un sfat de la sine înțeles, dar pentru primii pași în croitorie vocabularul de croitorie este de bază ca să poți înțelege termenii de cusut, manualul de instrucțiuni, tutoriale de pe internet sau alte indicații pe care le vei folosi pe viitor.
Termenii folosiți pentru divese cusături, pentru părțile componente ale mașinii de cusut, pentru accesorii de care vei avea nevoie în diverse etape sau pur și simplu tehnici de croitorie și coasere, pot fi noi pentru tine și pot provoca confuzii. Așa că, în primul rând familiarizează-te cu noul limbaj și intră pregătit în comunitatea pasionaților de croitorie.
Pentru început vei avea nevoie de o foarfecă specială pentru croit, o foarfecă mică și ascuțită pentru alte operațiuni de tăiere (ațe), foarfecă pentru tipare, foarfecă în zigzag pentru căptușeli. De asemenea, vei avea nevoie de ace pentru mașină și pentru cusut manual, bolduri, centimetru flexibil, riglă, ațe de diverse culori (de preferat polyester), ripper cusătură (pentru tăierea cusăturilor temporare și greșelilor), instrument de marcare (cretă de croitorie sau un marker lavabil), bandă termoadezivă de diverse lățimi, fermoare, nasturi, fier de călcat și masă de călcat.
Ar mai trebui să știi și ce fel de ac să alegi în funcție de proiectul la care vei lucra. Astfel, pentru materiale subțiri alege ace subțiri de 70, pentru materiale de grosime normală alege ace medii de 90, pentru materiale groase alege ace de 100 – 120, iar pentru tricoturi alege ace cu vârf rotund.
Înfilează ața
Înfilarea firului superior la mașina de cusut este unul din primii pași în croitorie determinanți, pentru că este punctul de începere al coaserii propriu zise. Se începe cu bobinarea aței pe mosorelul care va merge în suveică și apoi firul de sus și cel de jos trebuie să urmeze parcursul schematizat pe mașină sau conform instrucțiunilor, pentru a intra în ac.
Nu trebuie decât să fii familiarizat cu părțile componenete ale mașinii de cusut. Normal că firul ales sus trebuie să fie același cu ața de pe mosor. Cel mai bine pentru începători este să lucreze cu un fir de polyester care este rezistent și nu se încurcă prea ușor.
Reglează tensiunea mașinii de cusut
Reglarea tensiunii firului mașinii de cusut este printre primii pași în croitorie care determină modul în care vor ieși cusăturile. Practic este vorba de reglarea tensiunii între firul de sus și cel de jos. Tensiunea incorectă a mașinii de cusut ar putea face cusăturile să fie prea slabe sau prea strânse, iar ața să aibă posibilitatea de a se înșira.
Învață cusăturile de bază!
Sursă: https://blog.cusutsibrodat.ro/primii-pasi-in-croitorie-tot-ce-trebuie-sa-stii/
luni, 29 iulie 2024
Călători in Bulgaria(4)
Biserica Sf 40 de mucenici ( martiri)
Biserica Sf. 40 de martiri!
"Biserica „Sf. 40 de martiri” este legată de o serie de evenimente din istoria recentă a Bulgariei, dintre care cel mai important este declararea independenței sale la 22 septembrie 1908.
Biserica "Sf. 40 de mucenici” a fost construită și pictată la solicitarea regelui bulgar Ivan Assen al II-lea, în cinstea marii sale victorii asupra despotului epirului Teodor Comnen, în anul 1230. La mijlocul sec. al XIII-lea, mănăstirea regală „Marea Lavră” a fost creată în jurul templului. Renumita biserică din V. Tărnovo este centrul mai multor evenimente importante. Adăpostește unele dintre cele mai emblematice monumente ale memoriei istorice bulgare - coloanele Hanului Omurtag (815-831) și ale țarului Ivan Asen al II-lea cu celebrele inscripții pe ele. O coloană a fost folosită și de pe vremea lui Khan Krum (803–814). În cadrul cercetărilor arheologice efectuate în complexul mănăstiresc, au fost descoperite mormintele unor personalități marcante din Evul Mediu. Cel mai mare interes dintre ei este cel al regelui bulgar Kaloyan, care a murit în timpul asediului Salonicului din 1207.
De asemenea, biserica adăpostește mormintele unuia dintre cei mai mari regi bulgari, Ivan Asen al II-lea și soției sale Anna-Maria. În biserică au fost păstrate moaștele Sfântului Ilarion de Muglen. Aici se afla si mormantul Sf. Sava Srabski. Lucrarea vieții sale a fost înființarea Arhiepiscopiei Sârbe independente (1219). Ulterior, moaștele sale au fost transferate în Serbia, dar mormântul său este încă obiect de pelerinaj."
Intrarea costă 4 leva.
Smochinele nu sunt fructe
În mitologiagreacă, zeul Apollo,, însetat fiind, a trimis un corb să-i aducă, într-o cupă, apă de la râu. Văzând un smochin și ispitit de fructele acestuia, corbul se așeză în copac și a așteptat ca fructele să se coacă. Știind că întârziase mult și că va fi pedepsit pentru aceasta, corbul se gândi să recurgă la o stratagemă: luă apă în cupă și, în același timp, prinse un șarpe care se găsea pe malul râului. Întors la Apollo, îi dădu apa și folosi șarpele ca o scuză a întârzierii sale. Dând pe față minciuna corbului, furios Apollo aruncă corbul, șarpele și cupa în cer, unde acestea se transformară în constelațiile Corbul, Hidra și Cupa.
În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt pentru că, în mitul fundației, Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin.
În cartea Genezei (3:7), după căderea în păcat Adam și Eva își acoperă goliciunea cu frunze de smochin. Smochinul este amintit în Biblie și în Noul Testament, în evanghelii, cât și în Vechiul Testament, mai ales în Cântarea Cântărilor („Se pârguiesc florile în rodieri și roadele în smochini”).
Budha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt (Ficus religiosa).
Smochinul indian, Ficus bengalensis, este arborele național al Indiei.
Sursă: Wikipedia
"Smochina nu e orice fruct, de fapt nici măcar nu e fruct.
Strict vorbind, smochinele sunt flori răsturnate.
Smochinii nu înfloresc la fel ca alți pomi fructiferi precum migdalii sau cireșii.
Smochinele au o poveste foarte interesantă.
În primul rând, nu sunt din punct de vedere tehnic un fruct, ci o infruitscență (un set de fructe).
Și în al doilea rând, au nevoie de o viespe sacrificată pentru a se reproduce, o insectă care moare în smochin.
Pe scurt, smochinele sunt un tip de flori inversate care înfloresc în interiorul acestui cocon mare, cu ton roșiatic pe care îl știm sub numele de smochine.
Fiecare floare produce o singură nucă și o singură sămânță numită "aquenio".
Smochina este formată din câteva achenii, care îi conferă acea textură caracteristică crocantă.
Prin urmare, când mâncăm o smochină, mâncăm sute de fructe.
Dar cel mai uimitor lucru este procesul special de polenizare pe care florile de smochin trebuie să-l reproducă.
Nu pot depinde dacă vântul sau albinele aduc polen ca alte fructe, așa că au nevoie de o specie cunoscută sub numele de viespi de smochin.
Aceste insecte își transportă materialul genetic și îi permit să se reproducă.
La rândul lor, viespile nu ar putea trăi fără smochine, deoarece își depun larvele în fructe.
Această relație este cunoscută sub numele de simbioză sau mutualism.
În prezent, marea majoritate a producătorilor acestui fruct nu mai au nevoie de munca viespilor.
Majoritatea soiurilor de smochine pentru consumul uman sunt parțial non-genetice.
Asta înseamnă că rodesc întotdeauna în lipsa unui polenizator."
Smochinele sunt clasificate după varietăți și anotimpuri:
- smochine albe
- smochine regină
- smochine negre
- smochine primăvară
duminică, 28 iulie 2024
E duminică iar...
A fost o săptămână plină, cu treburile casnice care nu așteaptă și care s-au cam strâns, cu gătit în fiecare zi, câteva ore bune, curățenie ( schimbat perdele, draperii, lenjerii...) în toată casa, grădinărit.
Azi, am oprit , puțin goana după " trebuie să fac asta", cealaltă...Am ieșit în grădină și am stat pur și simplu și m-am gândit la ce simt, ce aud, ce parfum discret au anumite flori, să ascult ciripitul vrăbiuțelor, să observ cum îmi este trupul, ce dureri sunt mai mari, ce emoții ies la suprafață.
Apoi, am pregătit micul dejun , încet, așezând pe masă, așa cum îmi place, farfurii mici cu: legume, telemea, ouă, chifteluțe...L-am trezit pe soț și am mâncat împreună.
Am stat, privind cum se derulează filmul vieţii...
Apoi, am fost la biserică!
Pentru mine, biserica e un fel de acasă! Acolo, îmi întâlnesc prietenii, uneori "cunoscuți familiari", cu care mă salut, sau doar ne zâmbim.
M-am revăzut cu Daniela și Cristian, prietenii noștri și timpul a trecut mult prea repede.
Mică decorațiune
Am printat un șablon de balerină de pe Pinterest! Apoi, m-am jucat cu câțiva fulgi colorați, câteva mărgele și 2 flori quilling. "Jo...
-
''Nu-ți doresc niciun cadou, Îți doresc doar ceea ce majoritatea nu au. Îți doresc timp, să te distrezi și să râzi; dacă îl folose...