Translate

marți, 14 mai 2024

Sezonul dulcețurilor, al gemurilor...

 Hristos a înviat!


Din florile gingașe și parfumate ale primăverii, precum: toporașii, liliacul, panseluțele, florile de salcâm, petalele de trandafiri se pot face minunate și rafinate dulcețuri.

Am așezat, deja, in cămară, câteva borcane de dulceață de toporași, liliac, liliac cu panseluțe și toporași.

Apoi, săptămâna trecută, înainte de Paște, am reușit să ajung la pădure, să culeg, flori de salcâm. Am reușit să fac 20 de borcănașe și salcâmată  limonadă cu miere, flori de salcâm, lămâi, puțină drojdie!

Schimbarea vremii a făcut ca toate, plante și fructe, să crească , să ajungă, mai devreme la punctul de recoltare.

Așa se face, ca am făcut, sâmbătă, prima doză de dulceață din petale de trandafiri și trandafirată (petale, lămâi, miere polifloră, câteva picături de esență de trandafiri).



Azi, am făcut a doua doză.



Sper să fac și puțin sirop și oțet cu petale de trandafiri.

Ieri, am fost la piață și am cumpărat căpșuni românești, dulci și parfumate. A fost o binecuvântare să le găsesc cu 10 ron/ kg.

Am făcut o doză de gem de căpșuni, câteva le-am servit ca desert și din câteva voi face o prăjitură cu fructe!

Sper să reușesc să fac  dulceața de nuci verzi, vișine, caise, rubarbă cu căpșuni.

Încerc și variante cu puțin  zahăr sau fără zahăr!

Mai sper, să adun: mușețel, ciuboțica cucului, cimbrișor, pătlagină, sunătoare, tei...Să avem, în cămară pentru ceaiuri!


Voi, cu ce vă umpleți cămările?

Am o prietenă care și-a umplut cămara cu ...pantofi și adidași!


Spor, sănătate și recunoștință pentru toate acele lucruri pe care reușim să le facem!

Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!




4 comentarii:

  1. Este prima data cand aud de ' dulceață de toporași, liliac, liliac cu panseluțe și toporași.'' Suna minunat. Doar experienta cu petale de trandafir am realizat-o. Si imi usuc cimbrisor si sunatoare. Iar din ultima, obisnuiesc sa fac un extract in ulei. Gemurile obisnuite sunt de zmeura afine, merisoare si fructe de soc - cand le gasesc.
    Spor la tot si sa te bucuri de rezultatele dulci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cimbrișor! A cumpărat mama, ieri, la Focșani.În București, nu prea găsesc. Eu l-am descoperit la Brașov, când locuiam în Răcădău și mergeam pe coclauri sa adun plante medicinale. Foarte bun!
      Dulceață din fructe de soc, făcea bunica fiului meu, iar tatăl lui, fura de acasă și îmi aducea 😄Minunată!
      De zmeură, afine...fac și eu.
      Mulțumesc de urări!
      Spor și bucurii să ai!
      Îmbrățișări!

      Ștergere
  2. Cu suc de rosii :D. Mi-am facut anul trecut o mica provizie, nu mult, cat s-a putut de mult insa. Mai am ceva miere, mai sunt ceva borcanase cu gem, si cateva cu muraturi. Dar borcanase, nu borcane.
    Si sper sa mai fac si anul acesta cate ceva.
    Tin pumnii sa reusesti tot ce ti-ai propus! Dulceata de trandafiri (de cirese amare, de cirese negre) mancam in copilarie mai ales cand mergeam in vizita la matusa bunicii mele, Tanti. Dulceata de nuci verzi era geniala. Sau cea de cirese albe (cred ca o singura data a facut Buni cand am primit de la cineva cirese albe, dar de atunci nici nu am mai vazut).
    La tine e de poveste - si noi culegeam musetel, tei, macese, strangeam codite de cirese, sau matase de porumb.. pentru ceaiuri :D. Frumoase vremuri.
    Imbratisari! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, zic să ne vedem cândva, sa-ti dau sa guști din dulcețurile mele!
      Fac toate acestea, pentru că mi se pare că ai mei, Andrei și Maria, vor să învețe, vor să facă și le și place geamurile, dulcețurile facute-n casă!
      Cămară mea, are încă, zacuscă de vinete, de ghebe, de dovlecei...dulceață de cireșe, struguri, gutui, vișine, precum ananas, fructe de pădure....
      Să te bucuri de o săptămână cu frumos, bucurie și bunătate!
      Te îmbrățișez!

      Ștergere

Noiembrie cu soare

Camus, Albert s-a născut în  7 noiembrie 1913, la Mondovi, Algeria . Romancier, eseist şi dramaturg francez, cunoscut mai ales pentru romane...