Translate

vineri, 31 mai 2024

Nicu Alifantis _70 de ani!

 Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila din părinți greco-macedoneni (mama sa, Evdocsia, era aromâncă, iar tatăl său, Menelaus, grec.

 Face studii muzicale particulare și debutează scenic în anul 1973.

 "Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndețea-l simte poet de cînd lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet pînă la îngeri!”

Emil Brumaru 

Sursă Wikipedia 

Nicu Alifantis s-a născut pe 31 mai 1954, la Brăila, având origini grecești, aromâne și românești.

A fost pasionat de muzică încă din copilărie, iar primul instrument la care a învățat să cânte este acordeonul.

A parcurs studii muzicale particulare cu prof. Mircea Florian, Johnny Răducanu, Adrian Enescu.

În 1973 are loc debutul său artistic, la TVR, în emisiunea TeleTop.

În anul 1976 îi apare primul disc, intitulat ”Cântec de noapte”, care includea patru piese: ”Decembre”, ”Luna în câmp”, ”Să recunoaștem totuși” și piesa care dă titlul albumului — ”Cântec de noapte”.

1997 – an în care artistul trece printr-o mare cumpără legată de sănătate – publică la Editura Nemira volumul de poezie ”Scrisori nedesfăcute”.În 1999, apare ”Nicu Alifantis 25”, un Best of ce încununează 25 de ani de carieră muzicală şi în aprilie, acelaşi an, înființează Fundația Nicu Alifantis.

În 2002 apare albumul ”Neuitatele femei” care conține 11 piese ce amintesc de perioada adolescenței și a copilăriei, printre care se află şi piesa ”Cântic di sârmâniță”, în limba aromână.

În 2004 apare albumul ”Șah-Mat”, iar în 2006 îi apare ”Simphonicu”, un album care prezintă câteva premiere: e primul său dublu album, primul album înregistrat live şi cuprinde multe cântece în varianta de baladă (doar voce și chitară), acompaniate de cor și grup cameral.

În ianuarie 2010, lansează albumul ”Cântece de șemineu”, într-o formulă vocal-instrumentală nouă, ce îi include pe Virgil Ianțu, Mihai Neniță, Berti Barbera, Adrian Flautistu sau Marcel Moldovan, iar la 2 iunie 2010, cântă în deschiderea concertului Bob Dylan de la București.

A absolvit, în 2012, UNATC – secţia Teatrologie.

În 2013, în martie, susţine trei concerte la Teatrul Excelsior din București pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu, iar în mai lansează ”Mozaic”, un album la care a lucrat aproape trei ani și care include o pleiadă impresionantă de muzicieni.

Numărul concertelor susținute de Nicu Alifantis este impresionant, fiind estimat la pește  5000 de apariții, singur sau alături de ZAN.

A fost angajat la Teatrul ”Maria Filotti”, Brăila (1975); Teatrul Mic, București (1979 — 1990); Teatrul ”Excelsior”, București (1990 — 2002); Teatrul ”Toma Caragiu”, Ploiești (din 2002). Nicu Alifantis este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii dintre cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și mulți alții.

A jucat, de asemenea, mici roluri legate de muzică (acordeonistul din ”Furtuna” lui Ostrovski, trubadurul din ”Swanewit” de Strindberg etc.).

În anul 2004 este recompensat cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Cavaler cat. B, în 2005, la Gala Radio Bucureşti – premiul pentru albumul anului „Şah – mat”, în 2006 – Premiul UNITER – premiul pentru muzica de teatru, iar în 2007 – Premiul Revistei Actualitatea Muzicală şi Premiul Revistei România Mare.

Sursă: radar.ro

Fotografii din arhiva personală:



Concert la Hard Rock Coffee,  mai 2022

                          La mulți ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mică decorațiune

 Am printat un șablon de balerină de pe Pinterest! Apoi, m-am jucat cu câțiva fulgi colorați, câteva mărgele și 2  flori quilling.  "Jo...