Translate

miercuri, 22 octombrie 2025

Ciorbă falsă de burtă( pleurotus)

 Ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus, rețetă simplă!

500 de grame de ciuperci pleurotus

1 morcov mărișor

1 ceapă de mărime medie

2 – 5 căței de usturoi

2-3 gogoșari la oțet 

30 ml ulei

Sare

Piper 

Oțet 

  1. Călim ceapă, adăugăm.morcovul ras, gogoșari tăiați cubulețe,  apoi, ciupercile pleurotus,  tăiate. Lăsăm 15 minute să fiarbă înăbușit,  mestecând des.

  2. Le călim , apoi, adăugăm 2 litri de apă. Lăsăm să fiarbă  15-20 de minute.

  3. La final adăugăm puțin oțet. 

  4. Se servește cu mujdei de usturoi,  ardei iute și pâine prăjită !

Ce rămâne din ziua de post , se poate îmbunătăți cu liezon și servită, a doua zi!

Liezon:

4 gălbenușuri proaspete

300 g smântână fermentată cu min 20% grăsime 

4-5 căței de usturoi zdrobiți 

La prepararea liezonului se folosește smântâna nefermentată iar pentru supele crema, raportul este de un gălbenuș de ou și 100 g smântână, la un litru de preparat culinar. Făina sau amidonul se folosesc opțional, iar smântâna se poate inlocui cu iaurt gras (min 3,5 % grasime).

Liezonul provine din fr. liaison, amestec de gălbenușuri și smântână folosite uneori si pentru a ingroșa sosurile de tip veloute.



Se toarnă la finalul procedeului de preparare al supei/ciorbei în fir subțire, amestecând continuu până se omogenizează.

Preparatul in care se adaugă trebuie ținut pe foc mic, și nu trebuie sa fiarbă in clocot.

Pentru ca liezonul și supa să omogenizeze, temperaturile celor doua trebuie sa fie cât mai apropiate. Prin urmare, inainte de a adauga liezonul in supa, diluati-l in prealabil cu putina supa caldă. 

Supa/ciorba se mai ține pe foc până începe să fiarbă.

Nu lăsați sosul să dea in clocot căci se va brânzi.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciorbă falsă de burtă( pleurotus)

 Ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus, rețetă simplă! 500 de grame de ciuperci pleurotus 1 morcov mărișor 1 ceapă de mărime medie 2 ...