Translate

joi, 2 martie 2023

Legenda zambilei

 


La fel ca majoritatea florilor, și zambila are o legendă fascinantă. Se spune că numele ei provine de la personajul mitologic Hyacinthus, ucis din cauza frumuseții sale.


Legenda spune, că Hyacinthus, care în greacă înseamnă nestemat, giuvaier, fiul lui Amyclos, regele Spartei, era un tânăr de o frumusețe rară, fiind favoritul lui Apolo. Într-o zi, pe când Hyacintus se antrena la aruncarea discului, a fost lovit de Zerphyrus, Vântul de Vest, care era gelos pe frumusețea și tinerețea lui, și a murit. Apolo a creat din sângele lui Hyacintus o floare, care îi poartă numele până în ziua de astăzi (hiacintul sau zambila).

Florile de zambilă erau dedicate lui Apollo, zeul soarelui și al artelor. De aceea aceste flori sunt folosite ca simbol al jocurilor și sporturilor, dar și simbol al grabei, îndrăznelii, semeției.



Zambilele, aceste flori delicate, colorate și parfumate, sunt un simbol al afecțiunii, motiv pentru care pot fi oferite drept cadou tuturor persoanelor dragi. Zambila mai este asociată și cu fidelitatea și constanța sentimentelor, cu bunătatea, tandrețea și amabilitatea.


Seară parfumată!

3 comentarii:

Miercurea fără cuvinte- primăvara mea!

  Miercurea fără cuvinte este găzduită de Carmen, https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/  ! Happy WW!