Translate

luni, 12 mai 2014

Floare de salcâm-dulceată si remedii

"Au innebunit salcamii
De atata primavara,
Umbla despuiati prin ceruri
Cu tot sufletu-n afara
Si l-au scos de dimineata
Alb si incarcat de roua
Cu miresme tari de ceruri
Smulse dintr-o taina noua
Au innebunit salcamii
Si cu boala lor odata
S-a-ntamplat ceva imi pare
Si cu lumea asta toata..." Arhip Ciubotariu
 Dulceata cu flori de salcâm
Ingrediente:
 500 g flori de salcam
1 kg zahăr
1  si 1/2 l apă 
esenta de vanilie
1/2 lămâie

Se curătă florile de pe ciorchine si se spală. Din apă si zahăr se face un  sirop.Când acesta dă in clocot, se adaugă florile de salcâm, câteva picături de vanilie si zeama de lămâie.
Se lasă să fiarbă ,la foc portivit, cam o oră!  
Facem proba punând cateva picături din dulceată pe o farfurie.Dacă se imprăstie pe toată suprafata farfuriei dulceata mai trebuie fiartă.
Când e gata, se pune fierbinte in borcane curate si uscate,infiletăm capacul.Apoi, se intorc borcanele cu fundul in sus pentru o buna etansiere. 

E prima oară cand fac această retetă si multumesc http://www.caietulcuretete.com/2013/05/dulceata-din-flori-de-salcam.html pentru idee!

Din flori de salcam mai putem face:  clătite cu flori de salcâm(http://www.laurasava.ro/2011/05/20/flori-de-salcam-in-aluat/)
Remedii:
"Una dintre cele mai importante proprietăţi ale acestor flori este aceea de calmare şi tonifiere a organismului  bolnavilor de nevroză. “Acţiunile asupra sistemului nervos se manifestă prin capacitatea de a linişti, de a calma în cazul persoanelor care suferă de crampe musculare de natură nervoasă, de epuizare pe fond nervos, de stări de anxietate şi depresie psihică prelungită, de reacţii necontrolate la stări stresante, dureri de cap şi migrene pe fond de stres, de tulburări de memorie, de echilibru şi de văz ajungând, în unele cazuri, la erupţii herpetice pe piele”, explică prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fiziologia plantelor .
Florile de salcâm au efecte benefice şi în tratamentul afecţiunilor digestive, deoarece compuşii chimici pe care îi conţin acţionează, în special în gastritele hiperacide ca hipoacidifianţi. Proprietăţile lor tămăduitoare se manifestă şi în cazul arsurilor de stomac (aşa numitul pirozis). Fitoterapeuţii le recomandă şi în calmarea durerilor provocate de ulcerul gastric sau duodenal, de refluxul gastro-esofagian, de crampele abdominale sau insuficienţa hepatică. "

Bucurati-vă de plantele pe care Domnul ni le dă spre hrană,tratament si incântare!

Cu drag, Liliana 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Brăduț croșetat

Lucru de mână îmi aduce bucurie și timp de rugăciune!