Translate

joi, 15 mai 2014

Quiche lorraine si tort delicios cu ciocolată si căpșuni

Am găsit un motiv pentru a prepara ceva delicios pentru familia mea...Azi este ziua Familiei!
Nu ca as fi avut nevoie de vreun motiv,dar, imi place să le gătesc celor dragi , ceea ce le place...Deci, azi ,am făcut quiche lorraine-tartă frantuzeacă cu ceapă ,bacon, ricotta(urdă),smăntntână....putin, adaptată gusturilor mele si un tort cu căpsuni!



aluat brisèe:
faina – 250 gr
unt – 100 gr
apa rece – 50 gr
sare
umplutura:
ceapa – 3 buc. (250 gr) si 3 fire ceapă verde
oua – 5 buc.
bacon – 150- 200 gr
smantană de gătit – 150 gr
ricotta (sau branza de vaci,urdă) – 200 gr
unt – 20 gr
sare, piper,nucsoară

Facem aluatul:făina cernută, untul l-am dat pe răzătoare ca să poate fi mai usor de incorporat,un praf de sare si cateva linguri de apă rece.Amestecăm bine si repede.Aluatul obtinut se acoperă cu folie alimentară si se pune in frigider 3-4 ore sau de seara până dimineata.
După perioada de "hibernare",intindem aluatul intr-o tava de tartă cu diamentrul de 28 cm.Acoperim cu foaie de copt peste care punem boabe de fasole sau năut pentru a mentine forma tartei si băgăm la cuptor pentru 15-20 minute.

Cuptorul trebuie preincălzit inainte la 180 de grade.
Intre timp, călim ceapa si o punem pe un servet pentru scurgerea uleiului.Frigem feliile de bacon.
Pregătim crema din :smântâna, urdă,ouă sare, piper nucsoară.Eu am pus si putin cas de oi si  mozzarela. Se mixează bine. 
Când feliile de bacan s-au răcit se taie făsii .
După 15 minute, se scoate aluatul de la cuptor si luăm foia de copt, fasolea.Apoi, se introduce aluatul la cuptor pentru 10 minute.
Peste aluat se pune ceapă călită,crema apoi, baconul.
Se dă la cuptor pentru 30 - 40minute.
Incercăm cu un betisor mijlocul tartei:dacă rămâne curat,tarta este gata.Dacă ramân urme de cremă pe băt, mai lăsăm 5-10 minute.
Se serveste rece.Unora, le place si caldă...

Merită să incercati!

Tort cu crema de ciocolată si cremă cu căpsuni


Blat

  • 4 ouă
  • o cană făină
  • o cană zahăr
  • 2 linguri ulei
  • zahăr vanilinat
  • esenta de rom
  • coaja de portocală si lamăie
  • un praf de sare
  • 1 plic praf de copt
Se bat albusrile bine,se adugă zahărul si se mixează până se obtine o spumă consistentă.Se adaugă gălbenusurile,peste care am pus un praf de sare,uleiul.Făina se amestecăcu praful de copt si se incorporează in compozitie.
Cuptorul se preincălzeste ,apoi, se introduce tava cu blatul pe sina din mijloc, la foc potrivit 20-30 de minute.
Pentru cream de ciocolată am folosit 

Crema  cu căpsuni si fulgi de ciocolată
300 g friscă lichidă , bătută 3 minute,peste care am pus 10 căpsuni proaspete,zeama de la o portocală, fulgi de ciocolată si le-am mixat.Intre timp, am pus la topit un plic de gelatină.Peste compozitia cu friscă,adăugăm gelatina,mixăm si apoi, punem la rece.
Siropul l-am făcut dintr-un litru 600 ml apă, 200g zahăr.După ce au fiert bine, am  lăsat să se răcească,apoi am adăugat esentă de vanilie si de lămâie.

Blatul se taie in două , se insiropează.Pe primul blat am intins prima cremă,apoi, blatul al doilea si cream cu căpsuni.Am decorat cu friscă,căpsuni si frunze de mentă.


Un desert delicios!
Să aveti o zi minunată!

luni, 12 mai 2014

Floare de salcâm-dulceată si remedii

"Au innebunit salcamii
De atata primavara,
Umbla despuiati prin ceruri
Cu tot sufletu-n afara
Si l-au scos de dimineata
Alb si incarcat de roua
Cu miresme tari de ceruri
Smulse dintr-o taina noua
Au innebunit salcamii
Si cu boala lor odata
S-a-ntamplat ceva imi pare
Si cu lumea asta toata..." Arhip Ciubotariu
 Dulceata cu flori de salcâm
Ingrediente:
 500 g flori de salcam
1 kg zahăr
1  si 1/2 l apă 
esenta de vanilie
1/2 lămâie

Se curătă florile de pe ciorchine si se spală. Din apă si zahăr se face un  sirop.Când acesta dă in clocot, se adaugă florile de salcâm, câteva picături de vanilie si zeama de lămâie.
Se lasă să fiarbă ,la foc portivit, cam o oră!  
Facem proba punând cateva picături din dulceată pe o farfurie.Dacă se imprăstie pe toată suprafata farfuriei dulceata mai trebuie fiartă.
Când e gata, se pune fierbinte in borcane curate si uscate,infiletăm capacul.Apoi, se intorc borcanele cu fundul in sus pentru o buna etansiere. 

E prima oară cand fac această retetă si multumesc http://www.caietulcuretete.com/2013/05/dulceata-din-flori-de-salcam.html pentru idee!

Din flori de salcam mai putem face:  clătite cu flori de salcâm(http://www.laurasava.ro/2011/05/20/flori-de-salcam-in-aluat/)
Remedii:
"Una dintre cele mai importante proprietăţi ale acestor flori este aceea de calmare şi tonifiere a organismului  bolnavilor de nevroză. “Acţiunile asupra sistemului nervos se manifestă prin capacitatea de a linişti, de a calma în cazul persoanelor care suferă de crampe musculare de natură nervoasă, de epuizare pe fond nervos, de stări de anxietate şi depresie psihică prelungită, de reacţii necontrolate la stări stresante, dureri de cap şi migrene pe fond de stres, de tulburări de memorie, de echilibru şi de văz ajungând, în unele cazuri, la erupţii herpetice pe piele”, explică prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fiziologia plantelor .
Florile de salcâm au efecte benefice şi în tratamentul afecţiunilor digestive, deoarece compuşii chimici pe care îi conţin acţionează, în special în gastritele hiperacide ca hipoacidifianţi. Proprietăţile lor tămăduitoare se manifestă şi în cazul arsurilor de stomac (aşa numitul pirozis). Fitoterapeuţii le recomandă şi în calmarea durerilor provocate de ulcerul gastric sau duodenal, de refluxul gastro-esofagian, de crampele abdominale sau insuficienţa hepatică. "

Bucurati-vă de plantele pe care Domnul ni le dă spre hrană,tratament si incântare!

Cu drag, Liliana 

sâmbătă, 10 mai 2014

Socată si alte remedii cu soc

Timpul se strecoară printre arburi si arbusti,flori si mirodenii...Intr-o dimineata,mergând spre piată, câteva flori mari de soc mi-au atras atentia.Gata? A inflorit socul?Au inflorit salcâmii...N-am prea avut ochi să le văd cum isi deschid bobocii spre lumină...Dar acum, le privesc florile albe,delicate atărnând peste ramurile cu frunze de un verde crud...
Si nu puteam doar să le admir cu ochii!
Am cumpărat flori de soc si am făcut socată,asa, ca să se bucure intreaga făptură!

Socată
Ingrediente:
  •  10 flori de soc mari
  •  750 grame zahăr
  •  5-10g drojdie proaspătă 
  •  3lămâi  mari
  • un borcan sau o oală de 8-10l
  • timp si răbdare

Cumpărati sau culegeti florile,complet inflorite,fără insecte.Cel mai bune flori se culeg după ploi deoarece apa alungă insectele.Nu spălati florile:socata isi va pierde din culoarea si aroma dată de ploenul florilor.
Intr- o oala de 10 litri am pus 8 litri apă,zahărul,drojdia,lămâiele feliate si am amestecat până s-a topit zahărul. In loc de drojdie puteti folosi cateva boabe de orez.
Apoi, am adăugat florile de soc,am amestecat usor, cu o lingura de lemn si am lăsat să se odihneasca la soare si la căldura 2-3 zile.Din când in când,am mai invârtit florile in horă si am gustat din licoare ce se zămislea in oală.


Pentru o variantă fără zahăr, vă recomand această retetă :http://dpnori.blogspot.ro/2013/05/socata-reteta-fara-zahar.html

Fitoterapeutul francez Eric Favre recomandă folosirea  florilor, fructelor şi scoarţei de soc pentru puterea lor tămăduitoare  în  numeroase  afecţiuni. Scoarţa de soc, de exemplu, este renumită pentru calităţile emoliente, sudorifice, diuretice şi laxative. Deosebit de eficientă este terapia cu flori de soc în combaterea a peste 50 de afecţiuni: digestive, respiratorii, dermatologice, oculare, reumatice.  De asemenea, florile de soc tratează insuficienţa cardiacă  (tulburări circulatorii, edeme şi  obezitate pentru a enumera cele mai frecvente acţiuni specifice. 

Preparatele din soc (din  flori, frunze, fructe sau din rădăcini) sunt remedii excelente pentru răceli şi laringite, deoarece stimulează transpiraţia. În acelaşi timp, planta este valorificată ca un “vehicol” pentru alte remedii cu efect expectorant sau care poate stimula transpiraţia. 
Bobiţele de soc curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate. De asemenea, fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi de fructoză din compoziţia lor.(sursa:http://www.click.ro/lifestyle/sanatate/Ceasca-sanatate-Socul-remediu-afectiuni_0_1610238997.html)


Bucurati-vă de plantele minunate pe care Domnul ni le-a dăruit!

joi, 1 mai 2014

Easter eggs hand made


Fâsii colorate,lipici, unealta quilling si un ou de plastic ca suport de lucru :asa am inceput joaca!
Apoi,secondata de Maria, fiica mea,ne-am jucat cu culorile și dantelutele pe oua de polistiren:





Snud_ fular circular

  Am folosit  2 sculuri Alize Velluto și o pereche de andrele nr. 7. Recunoscătoare că l-am terminat într-o zi!