Translate

joi, 15 august 2024

Tradiții și obiceiuri







15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi de pomenirea mortilor.

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mare

Tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de 15 august femeile mergeau la biserică unde împărţeau struguri, prune sau faguri cu miere. După ce se împărţeau fructele, femeile mergeau la cimitir pentru a tămâia mormintele. Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula... Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb, la fel și cu o zi înainte, în ajunul Sfintei.

În lumea satului românesc, sărbătoarea este numită Sfântă Măria Mare. Maica Precista este grabnică ajutătoare tuturor celor care îi cer ajutorul în special în momente de cumpănă. Femeile se roagă Sfintei Fecioare să le ajute la uşurarea naşterii, tinerele fete la grăbirea căsătoriei, păgubiţii – pentru prinderea hoţilor. Sărbătoarea Sf. Marii este considerată hotar între vară şi toamnă, se lasă pălăria şi se caută... căciula. Femeile duc la biserică ofrandă din ciorchini de struguri şi prune. În această zi se tocmesc pândarii la vii. Se mai spune că dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă."

Sursa web




3 comentarii:

  1. Ce interesante obiceiuri, multumesc pentru informatiile detaliate.
    Sa ai parte de o trecere placuta intre vara si toamna!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam toate aceste obiceiuri. Interesant articol.

    RăspundețiȘtergere

Brăduț croșetat

Lucru de mână îmi aduce bucurie și timp de rugăciune!