Papanașii sunt un desert tradițional. Este posibil ca acest cuvânt să provină din latinescul papa, care înseamnă (printre altele) „mâncare de copii”.
"Aceste gogoşi delicioase au o legendă amuzantă care vine tocmai din … Danemarca. Un căpitan de vas, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoaşă, probabil luat prin surpindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe şi a salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.
Se pare că papanașii moldovenești își au rădăcinile în gomboțul cu brânză din Austria și Ungaria. Forma prăjită apare în zona Bucovinei. Papanaşii fierţi sunt prezenți și azi în țările urmașe ale Imperiului Austro-Ungar, dar și în regiunile românești care odinioară au făcut parte din acest conglomerat de popoare. Spre exemplu ardelenii, deși au dat și varianta prăjită a papanașilor, când vorbesc de papanași se referă clar la cei fierți, din compoziție de brânză de vaci si gris, aromati cu coaja de lămâie și vanilie."
Sursă: Historia
Ce istorie simpatică a papanașilor. Nu o știam. Mulțumesc.
RăspundețiȘtergerePapanașii tăi arata superb, noroc că am mâncat deja, dar tot salivez așa măcar un pic aici pe tastatura.
O noapte liniștită!
Mulțumesc frumos!
ȘtergereArată bine pentru că îmi place mult să decorez!
Noapte liniștită și somn odihnitor!
Chiar simpatica povestea si interesante informatii. Eu papanasii ii asociez cu cei fierti - nu imi amintesc sa fi mancat si prajiti. Simpli, cu branza de vaci si putin zahar.
RăspundețiȘtergereFoarte interesante combinatii - ma bucur ca ne-ai povestit. Eu ma intreb insa cum este cu dulceata de toporasi - stiu ca sunt si flori comestibile, dar nu prea am avut de-a face cu asa ceva. Doar dulceata din petale de trandafiri am mancat :).
Mulțumesc!
ȘtergereMă bucur că informațiile sunt de folos.
O sa fac o postare despre dulcețuri de primăvară, curând!
The deserts look so wonderful there!
RăspundețiȘtergereif you were closer, I would invite you to the table!
ȘtergereCe bine arata papanasii tai! Sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergereEu nu cred sa fi mâncat vreodată papanasi, stiu, stiu, cred ca sunt singura persoana din România care nu a mâncat papanasi :))
Cand vine soțul meu o sa degustam impreuna o porție de papanasi, el e cu atât mai intrigat pentru ca a tot auzit ca străinilor le plac papanasii, asa ca e chiar obligatoriu sa ii degustam!
Mulțumesc pentru vizită!
ȘtergereCând făceam școala de bucătari, la Brașov, fiul meu, avea 5 ani.Șeful bucătar din restaurantul în care făceam practică, ii făcea papanași cu înghețată, ciocolată și frișcă!
O nebunie!
Merită încercat rețetă clasică!
Ce chestie, si eu tot in Brasov sunt! :))
Ștergeredulceață de toporași?! wow asa ceva nu am mai auzit! Povesteste-ne mai in detaliu te rog! ♥ Si despre papanasi, nu ai zis, i-ai fiert sau i-ai prajit, cum i-ai facut? Foarte bine arata in farfurie, asa decorati cu ... panselute (asa mi se par, sau?) ♥
RăspundețiȘtergereIar cana cu ghiocei din tabloul de fundal este o superbatie!
O zi frumoasa sa ai, Liliana draga!
Fac de câțiva ani, dulceață din flori de primăvară de:toporași, liliac, flori de salcâm!
ȘtergereO sa scriu, curând despre ele.
Papanași sunt prăjiți!
Mulțumesc frumos pentru vizită și gânduri!