Translate

marți, 20 februarie 2024

Maritozzo la restaurantul "OU"












"Preparatul vedetă este omleta. În locație, omleta pe care o preparăm este după o tehnică franțuzească, gătită la temperatura mică și foarte cremoasă. O servim și cu trufe proaspete." _ Foarte bunăăăă!

Un desert pe care-l găsești doar aici, Maritozzo!

"Se pare că originea chiflelor datează de pe vremea vechilor romani, care obișnuiau să mănânce un fel de „chiflă dulce” îmbogățită cu miere și stafide. În vremuri mai recente, chiflele romane au devenit, de asemenea, darul cu noroc pe care logodnicul l-a oferit miresei în prima zi de vineri din luna martie (ziua îndrăgostiților de astde astăzi). În acest caz, chifla avea o decorație de zahăr ce reprezenta două inimi străpunse și uneori ascundea un inel sau un mic obiect de aur. Originea numelui Maritozzo derivă din deformarea burlescă a cuvântului „soț”.

 În zilele de azi Maritozzo, desert tipic roman, este pregătit de mulți bucătari. Elementul caracteristic este umplutura, de obicei abundentă. Utilizarea cremei vegetale Hulalà ajută la conferirea stabilității și gustului acestui desert tradițional italian.

"...în anii ’50-’60 se mânca într-o veselie la mic dejun lângă cappuccino – asta înainte să ne ia pe toți fervoarea croissantelor franțuzești. 


Practic, e o chiflă dulce, cu ulei de măsline, nu unt, tăiată pe jumătată, umplută cu frișcă sau cremă de patiserie și pudrată cu zahăr, care cară-n spate o tradiție încă din Antichitate. 


Se spune că în Roma Antica era parte din pachețelul pe care soțiile îl dădeau soților la muncă, iar în Evul Mediu devenise o modalitate de a cere iubitele în căsătorie. Bărbații ascundeau un inel de logodnă în chiflă și BAM, „vrei să fii soția mea?” De aici și numele – maritozzo, care se pare că vine de la marito, „soț"."

Recunoștință pentru tot și toate, pentru acești minunați oameni din viața mea!


6 comentarii:

  1. Interesanta istoria acestui desert. Nu a mâncat niciodată asa ceva, dar din pozele tale, arata foarte delicios. Sa va fie de bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dependența!
      Are atâtea feluri de umpluturi: ciocolată, dulce de leche, cremă de lămâie, cremă de portocale...
      Iar chifla, o nebunie de arome și sunt foarte pufoase!

      Ștergere
  2. Preparatul ca preparatul (arată delicios!), dar mă bucur atât de mult să vă văd împreună!... Fotografia cu băieții tăi e de pus în ramă. ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Pentru ei am făcut această ieșire!
      Domnul să-i țină aproape!

      Ștergere
  3. Ieri nu reusisem sa comentez aici. Nu m-a lasat 'prietenul' google!
    Nu am vazut / auzit pana acum de un astfel de desert. Ce frumos sarbatorit acest moment in familie!
    La cat mai multe bucurii impreuna! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere

Pască cu ciocolată albă

  Ingrediente: 1kg brânză de vaci 400 g ciocolata alba  200 g zahar 1 kg branza dulce de vaci 20% grasime 6 oua 1 lingura esenta de portocal...