vineri, 17 iulie 2015

Mănăstirea Comana

Manastirea Comana, monumentul istoric din comuna cu acelasi nume, se afla situata deasupra lacurilor din judetul Giurgiu, fiind ridicata pe panta ce urca de la apa Calnistei spre padure. Padurea, odinioara parte a Codrului Vlasiei, acopera astazi 3.614 hectare din suprafata teritoriului comunei.
Specificul floral al zonei a facut ca din 1954, aceasta sa fie declarata rezervatie naturala pentru protejarea ghimpelui albastru, lacramioarelor si a bujorului romanesc, rezervatie a carei suprafata acopera 497 de hectare.Manastirea Comana este ctitoria lui Vlad Tepes, datata de la jumatatea secolului al XV-lea si care pana la finele secolului al XVI-lea s-a ruinat. Manastirea este ridicata in anul 1461.
In anul 1588 boierul Radu Serban incepe zidirea unei manastiri la Comana pe pamanturile mostenite de la mama sa, Maria din Coiani, iar alegerea locului de ridicare a ctitoriei a fost determinata de existenta zidurilor vechii manastiri, ruinate la aceea data, dar destul de puternice, pentru ca, refacute, sa asigure protectia noii constructii.
..... "e o cladire mare inchisa cu ziduri de piatra. In cele patru colturi sunt patru turnuri... cu galerii arcate de jur imprejur pentru infrumusetarea aspectului... clopotnita este deasupra usii. Ceea ce-mi placea mai mult erau straturile de iarba verde ce se-ntindeau in curtea manastirii cu izvoare de apa limpede curata, si chiliile calugarilor asezate de jur imprejur... Ei zic ca, daca imparatul ar veni sa le poarte razboi cu toata armata sa, n-ar fi in stare sa-i infranga, lucru ce pare adevarat, caci are pozitie bine intarita... e situata ca o insula fiind inconjurata de lacuri, balti si mocirle de nepatruns, nici nu poate fi vorba de un drum care sa duca aici; noi am trecut in corabii."
La 1667 este inmormantat la Comana Draghici Cantacuzino, feciorul Elinei, care moare la Constantinopol si e adus in tara de fiul sau Serban. Tot aici va fi inmormantat mai apoi si Constantin, fiul spatarului Draghici, dupa cum reiese din inscriptia pusa pe mormant la 1699 de Serban." Sursă informații: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-comana-67894.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Luciano Pavarotti

Marele tenor italian Luciano Pavarotti s-a născut pe 12 octombrie 1935, în Modena, în Italia, primul copil și singurul fiu al unui brutar...