Translate

sâmbătă, 27 august 2011

Taina Suferintei arhim.Simeon Kraiopoulos

"...suferinta patrunde ca un plug in existenta ta- fie ca durere trupeasca fie a durere sufelteasca- si o brazdeaza nemilos, fara sa intrebe ceva. Chiar daca te tanguiesti, chiar daca te vaiti si plangi, sau orice altceva ai face de durere, nu te intreaba nimic.Suferi fara limite.Dar aici este taina: daca nu te tanguiesti atunci cand te afli in dureri, daca nu te vaiti, daca rabzi cat poti si spui:Dumnezeul meu , fii binecuvantat!",va fi foarte bine pentru sufeltul tau.

...Asadar, atunci cand suferim, in loc sa ne vaitam si sa ne tanguim sau sa ne impotrivim, sa-l binecuvantam pe Dumnezeu si sa-l preamarim...Atunci plugul acesta al suferintei desteleneste acel ceva care exista inlauntrul nostru...Atunci vin harul si binecuvantarea lui Dumnezeu pe care omul le simte numai dupa ce terece suferinta.Mai mult dupa ce trece suferinta isi da seama de prezenta lor, decat in timpul suferintei.
...intr-un chip sau altul , toti suferim. Durerea pe care o experiem este prezenta in orice moment.
Problema nu este, asadar ca suferim, ci felul in care reactionam la suferinta.Cat de minunat ar fi sa nu lasam sa se iroseasca suferinta! De suferit oricum vom suferi.Tot chinul suferintei va fi in zadar daca nu valorificam pozitiv aceasta patimire, daca n-o exploatam.
Un Avva in Pateric spune ca: "Dimineata  se poate sa fii in iad, iar spre seara sa te afli in Rai", lasand sa se intealeaga ca dimineata omul savarseste pacate, dar pe parcursul zilei isi revine la priveghere, se paocaieste,plange, si nu este mare lucru pentru Dumnezeu ca sa-l aduca in Rai. Lucrurile sunt usoare si calea mantuirii este scurta,noi, insa, prin purtarea noastra gresita , le facem dificile si ingreunam calea mantuirii"



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Miercurea fără cuvinte- primăvara mea!

  Miercurea fără cuvinte este găzduită de Carmen, https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/  ! Happy WW!