Translate

sâmbătă, 27 iulie 2024

Călători in Bulgaria( 3)

"Mănăstirea Schimbarea la Față sau Mănăstirea Sfânta Schimbare la Față a lui Dumnezeu, este o mănăstire ortodoxă răsăriteană situată în defileul Dervent al râului Yantra . Se află în apropiere de satul Samovodene, la șapte kilometri nord de Veliko Tarnovo , în centrul nordului Bulgariei . Este una dintre cele cinci mănăstiri stauropegice ale Bisericii Ortodoxe Bulgare .
Se crede că mănăstirea a fost fondată în secolul al XI-lea d.Hr. ca mănăstire a mănăstirii Vatopedi de pe Muntele Athos . În 1360, când Tarnovo era capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar și tradițiile isihasmului erau populare în Bulgaria, a devenit o mănăstire autonomă din ordinul țarului Ivan Alexandru al Bulgariei . Acest lucru este legat în mod legendar de caritatea celei de-a doua soții a lui Ivan Alexander, Sarah-Theodora , și a fiului lor Ivan Shishman , motiv pentru a numi mănăstirea și mănăstirea lui Sarah sau Shishman ."
Sursă Wikipedia


















Mănăstirea Preobrazhensky se află sub peșterile stâncii Biskalskia Venets de pe platoul Beliakovo.
Părăsind Veliko Târnovo, pe drumul către Ruse, un indicator rutier ne va conduce pe un drum lăturalnic, de 2 km - în pantă, șerpuit, dar practicabil - până la intrarea în curtea sfântului lăcaș.
Mănăstirea Preobrajenski s-a numit și Mănăstirea Sarah sau Shishman. După cucerirea otomană a Bulgariei, turcii au jefuit și au ars de mai multe ori mănăstirea, în cele din urmă distrugând-o complet.
Biserica mănăstirii este acoperită complet - la interior și la exterior - cu picturi murale. În partea de sud a peretelui exterior este reprezentat Ciclul vieții. Numită și "Roata vieții", lucrarea aparținând meșterului Zahari Zograf, înfățișând succesiunea anotimpurilor, tratează un aspect religios-filozofic al evoluției naturale a vieții omenești.
Biserica în formă de cruce are pronaos, naos cu trei abside și o singură cupolă, foarte scundă. Iconostasul este o capodoperă. Lemnul sculptat cu multă migală și precizie a fost aurit și îmbracă măiestrit icoanele. Ușile împărătești sunt adevărate opere de artă. Iconostasul a fost lucrat în 1838 de un grup de sculptori de la școala de sculptură în lemn din Tryavna. Icoanele au fost executate de Zahari Zograf și Stanislav Dospevski.
Frescele bisericii principale au fost pictate de același renumit meșter Zahari Zograf, care a lucrat aici în perioada 1849-1851, după ce a isprăvit decorarea bisericii Mănăstirii Troian. Strecurându-ne printre schele, am identificat scene consacrate din iconografia ortodoxă - Judecata de Apoi, Nașterea Maicii Domnului, Cina cea de taină. Pe lângă acestea, Zahari Zograf a înfățișat chipuri de sfinți între care cele ale Sfinților Chiril și Metodiu, cei care au dus credința ortodoxă popoarelor slave din centrul Europei inventând alfabetul glagolitic, precursorul alfabetului chirilic. De asemenea, Zahari Zograf a executat și un autoportret. Chipul său, înrămat, poate fi văzut și de îndată ce intri în biserică, pe partea stângă. Tot lângă intrare, acolo unde se achită taxa de vizitare, se pot cumpăra lumânări și mici suveniruri specifice.
Biserica principală a fost bogat decorată cu pictură și la exterior. În prezent pictura exterioară, chiar dacă pe alocuri deteriorată, încă se păstrează. Am fotografiat cât am putut de mult, cât mi-a îngăduit poziția soarelui și atașez câteva imagini. O placă de marmură fixată în peretele sudic, în absidă, comemorează 100 de ani de la reactivarea vieții monahale la Mănăstirea Preobrajenski. În curând se vor împlini 200.

După terminarea vizitei, am rămas contemplând versantul celălalt cu Mănăstirea Petropavlovski și cu stâncile abrupte care o străjuiesc, apoi ne-am așezat pe una dintre băncuțele din piatră și lemn plasate acolo pentru oaspeții osteniți. Priveam turnul clopotniță întărit în 2012, construcțiile administrative bine întreținute, dar și pe cele părăginite, lăsate uitării, clopotele aninate de grinzile cerdacului, florile, precum și colecția de căruțe vechi de lângă șopron.
***

"Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon..."
Rugăciunea Preasfințitul Eremei(Schimnicul) către Sf. Mare Mucenic Pantelimon ( vindecători de boli) 
Sursa doxologia.ro

O zi binecuvântată și mulți ani binecuvântați sărbătoriților acestei zile!
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Brăduț croșetat

Lucru de mână îmi aduce bucurie și timp de rugăciune!