Pentru mamele și tații care stau în casă cu copiii, neașteptat, pentru o perioadă nedeterminată și cu mari sacrificii:
"1. Faceti loc pentru plictiseală! Intențiile bune de la început nu ne pot susține la nesfârșit. Vă veți întâlni fără îndoială cu burnoutul. Nu insistați să-i țineți pe copii permanent ocupați și mai ales nu aduceți școala acasă. Învățați împreună diferența dintre plictiseala din care se nasc ideile bune și lenevirea care duce la apatie.
2. Citiți, citiți, citiți! Înghesuiți-vă unii în alții și citiți copiilor cu voce tare sau ascultați-i cum citesc, de la mic la mare. Lăsați-i să se piardă în alte lumi, unde balaurii există dar pot fi învinși. Și nu uitați să râdeți. Sunt momentele de care își vor aminti pentru totdeauna, pe când fișele completate, pompoanele lipite și alte aflări în treabă vor fi uitate demult. Când ați obosit, lăsați-i și pe alții să le citească. O mulțime de autori și librării independente continuă tradiția orelor de povești pe Facebook sau Instagram, amintiți-vă să stați conectați, nu la internet ci la o comunitate.
3. Jucați-vă împreună! Scoateți de la praf o doză bună de competitivitate sănătoasă și jucați-vă, luați-vă la întrecere, construiți, inventați poate provocați de lumea poveștilor din care tocmai v-ați întors, poate de perioada de plictiseală care a copt bine o idee.
4. Stați conectați cu natura. Nu e niciodată prea departe: o potecă neumblată pentru plimbări zilnice dacă există pe aproape, o grădină, sau poate doar o fereastră, un ghiveci. Observați îndeaprope transformările uimitoare ale unui copac primăvara. Săpați în grădină, amenajați un colț doar pentru ei. Grădina are viitor și copiii sunt stăpânii ei.
5. Descoperiți un nou hobby sau faceți-vă timp de unul neglijat. Descoperiți documentare online, muzee virtuale, concerte.
6. Gătiți împreună, răsfățați-vă unii pe alții. Sărbătoriți acest timp de răgaz.
7. Uitați de fuga zilnică de colo colo, învățați să respirați în ritmul copiilor, mai bine ancorați în moment, cu mult timp pentru întrebări, pentru repetiții, pentru pauze de gândire. Nu vă fie teamă că vor rămâne în urmă. Lăsați-i să se bucure, sa fie preocupați de un lucru cu pasiune.
Nu este un timp pentru panică ci o șansă pentru răgaz. Este un timp pentru încredere, pentru confortul și siguranța căminului, pentru convingerea ca viața este școală și că putem învața oricând, oriunde și oricum. Fiți sănătoși!"
Text preluat
Fiți părinții pe care cei mici se pot baza, cu care se simt în siguranță, cu care se pot juca, vorbi, visa....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu