Translate

duminică, 22 martie 2015

"Povești cu și despre păpuși"


"În Sala de sticlă de la Muzeul Satului, stăpâna este păpuşa unicat supradimensionată, inspirată din diverse zone culturale. Africa, India, Japonia sau Mexicul, toate îşi găsesc păpuşile aici. Fiecare student a lucrat câte două-trei săptămâni la un astfel de obiect. S-a folosit lemn, metal, pastă modelatoare, accesorii din sticlă, paiete.
Studenţii de la Arte au ales poveşti cunoscute sau neştiute. Păpuşile nu au toate trăsăturile conturate, dar nu din superstiţie. În Rusia, tradiţia spune că spiritele negative nu vor locui într-o astfel de păpuşă şi nici nu vor face rău celor care o privesc. Travnita, de exemplu, este umplută cu ierburi tradiţionale uscate şi are rol protector şi vindecător. Kachinas, păpuşa indienilor Hopis, era data spiritelor focului, vântului sau ploii.
Cu siguranţă, în Japonia ar avea un succes nebun. O cheamă Sakura şi este lucrată din material pur românesc: lână împâslită. Sakura înseamnă floare de cireş şi simbolizează puritatea. Acum, la început de primăvară, înseamnă renaştere.
Dacă sunteţi curioşi să descoperiţi poveştile spuse de păpuşi, expoziţia rămâne deschisă până la final de martie."







Păpușă japoneză
Autor: Iulia Bălășoiu

'20"are a subiect un personaj real al Parisului interbelic: Lizica Codreanu(1901-1993).Dansatoare si coregrafă de origine română, prietenă cu Brâncuși.



Pereche păpuși  zona mirodeniilor, India
Autor: Liana Bădălău

Travnița: păpușă tradițională rusească umplută cu ierburi uscate, având rol protector și vindecător. Autor:Dana Dinca

Multumim doamnei de la Muzeu care mi-a permis să fac fotografiile!

Un comentariu:

Miercurea fără cuvinte- trandafiri

 Miercurea fără cuvinte este găzduită  de Carmen,  https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/?m=1 Happy WW!