Traditii, obiceiuri

Gandul zilei

Prin ce are a se împodobi sufletul? Numai şi numai prin dragostea de Hristos, ce cuprinde în sine toate celelalte podoabe: tot mărgăritarul credinţei, tot argintul nădejdii şi toate pietrele scumpe ale tuturor celorlalte virtuţi. Sfântul Nicolae Velimirovici

Translate

sâmbătă, 4 septembrie 2010

"Descoperirea copilului" Maria Montessori

"Scoala traditionala desparte si rupe munca manuala de cea intelectuala, ocupandu-se exlusiv de "intelect", de cultura intelectuala, redusa de obicei la memorizare. Aceasta inseamna dupa M. Montessori, o denaturare, un dezechilibru al personalitatii, deoarece, afirma ea: " Exista o stransa legatura inte munca manuala care se desfasoara in viata obisnuita si concentrarea profunda a spiritului. Desi, se pare, la prima vedere, ca aceste doua lucruri sunt opuse, in realitate ele sunt profund unite, dat fiindca una este originea celeilalte". Pentru M. Montessori munca si activitatea mainii sunt izvorul formarii esentei umane si in acelasi timp al instrainarii omului de aceasta esenta, dupa conditiile sociale si istorice in care se desfasoara viata si activitatea copilului. M. Montessori revine des asupra importantei activitatii mainii in educatie: " Educatia mainii este deosebit de importanta, pentru ca mana este instrumentul expresiv al inteligentei umane: ea este organul mintii".
In prima copilarie, mana ajuta la dezvoltarea inteligentei, iar la omul matur ea este instrumentul care controleaza destinul lui pe pamant. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Loading...